Rozdiel medzi perím a páperím je v tom, že páperie rastie bez pevnej, centrálnej „stonky“ alebo brka. U dospelých vtákov tvorí jemnú, podkladovú vrstvu v blízkosti tela pod vtáčím hlavným perím. Klasické perie tvoria malé peria a brko.

Kvalita páperia je určená jeho veľkosťou. Čím je perie väčšie, tým väčší objem zaberie a tým menej ho potrebujeme k naplneniu určitého objemu. Výrobok s potrebnými vlastnosťami a požadovaným teplotným koeficientom bude zároveň aj veľmi ľahký.

Dôležité je tiež percentuálne zastúpenie páperia – najviac cenené sú produkty so 100% podielom páperia.

Rozhodujúci je aj pôvod peria. Certifikované farmy na šľachtenie garantujú kvalitu a zdravotnú nezávadnosť peria a môžu ho používať aj alergici. Najcennejšie perie pochádza zo sibírskych chovov, pretože husy chované v tomto klimatickom pásme majú perie hustejšie a kvalitnejšie. Páperie pochádza z hrude husy, ktoré je ľahučké a jemné. Páperie má schopnosť udržať prirodzenú teplotu tela vytvorením teplotnej bariéry vo svojom okolí.

Perové paplóny a vankúše vyberáme zásadne v obchode, kde si ich môžeme pozrieť a chytiť.

Paplón a vankúš majú byť pri dotyku našuchorené a švy nepriepustné, aby nedochádzalo k priechodu peria von.

Perie má mať certifikáciu kvôli praniu a sterilizácii. Musí byť originálnym čo znamená, že nebolo nikdy použité.

Hrejivosť prikrývky je určená množstvom výplne. Viac peria znamená aj viac tepla.

Farba používaného peria je biela, ale je normálne, ak je v perí aj určitá časť tmavšieho peria, čo neznižuje jeho kvalitu a je zárukou prírodného výrobku.

 

Zastavte sa u nás v showroome Sleep4U a objavte tie najlepšie páperové produkty!

Linda Michalková, 7.11.2017

Save